لنتهای ترمز از اجزا مهم سیستم ترمز هستند که برای داشتن تجربه رانندگی مطمئن و ایمن باید از سالم بودن آنها اطمینان حاصل کرد. نشانههایی مانند صدای جیغ لنت، صدای خرخر موتور، بوی سوختگی، کشیده شدن خودرو به یک سمت هنگام ترمزگیری و… خبر از خرابی و یا تمام شدن لنت عقب میدهند. عواملی مانند کیفیت لنت ترمز، نحوه رانندگی و سرعت بالا روی طول عمر لنتهای ترمز تاثیر دارند.
راه های تشخیص تمام شدن لنت عقب
توجه به صدای سوت لنت ترمز از روشهای شناسایی تمام شدن لنت عقب است. برخی مواقع لنتهای بیکیفیت نیز از خود صدا تولید میکنند؛ اما این صدا به صورت مداوم ایجاد نمیشود. صدایی که هنگام تمام شدن لنت ترمز ایجاد میشود، ممتد است و کمی طول میکشد تا متوقف شود. پس با شنیدن چنین صدایی بهتر است با باز کردن چرخ به بررسی لنت ترمز بپردازید.
فاصله مناسب بین لنت و روتور بیشتر از ۶ میلیمتر است. یکی دیگر از روشهای تشخیص تمام شدن لنت عقب، توجه به عملکرد ترمز در مقایسه با میزان فشاری که به پدال وارد میکنید، است.
اگر احساس کنید که نسبت به قبل باید فشار بیشتری به پدال وارد کنید تا خودرو متوقف شود، باید به خرابی لنت ترمز شک کنید. همچنین اگر پدال ترمز شما هنگام اعمال فشار نسبت به قبل زیاد پایین برود نیز باید سیستم را از نظر ساییده شدن لنت ترمز و اختلال در سیستم هیدرولیک چک کنید. از عوامل موثر در مختل شدن عملکرد سیستم هیدرولیک میتوان به نشت روغن ترمز اشاره کرد. از دیگر روشهای شناسایی تمام شدن لنت میتوان صدای خرخر لنت ترمز را نام برد.
هنگام تمام شدن لنت، قطعه کوچک فلزی موجود در بالای آن در تماس با روتور، صدای خرخر ایجاد میکند. پس با شنیدن این صدا میتوانید از تمام شدن لنت مطمئن شوید. سهلانگاری در تعویض لنت باعث ایجاد مشکلاتی مانند خرابی روتور و گرم شدن و دود گردن ترمز میشود.
لرزش پدال ترمز نیز میتواند نشانهای از تمام شدن لنت ترمز عقب باشد. لازم به ذکر است که رانندگان خودروهای مجهز به سیستم ای بی اس، هنگام ترمز گرفتن لرزشی را احساس میکنند که طبیعی است. کشیده شدن خودرو حین ترمز گرفتن مشکلی است که به دلایل مختلفی ایجاد میشود و تمام شدن لنت ترمز یکی از این عوامل است.
تعویض فقط یک لنت ترمز و تمام شدن لنت ترمز دیگر باعث میشود هنگام ترمز گرفتن، خودرو به یک سمت کشیده شود. در چنین مواقعی خودرو به جهتی که دارای لنت با توان بیشتر است، منحرف میشود. رانندگی با چنین وضعیتی بسیار خطرناک است و به بروز تصادف ناگواری منجر میشود. بدین ترتیب با استفاده از این روشهای ساده میتوانید تمام شدن لنت عقب را تشخیص داده و بدون بروز مشکلات بیشتر، اقدام به تعویض کنید.
علائم خرابی لنت ترمز عقب
یکی از علائم خرابی یا تمام شدن لنت عقب، عدم تعادل هنگام ترمزگیری است. اگر حین ترمز گرفتن متوجه شدید که خودرو به یک سمت کج میشود، باید هر چه سریعتر نسبت به تعویض لنت اقدام کنید. اگر لنت یک سمت نسبت به سمت دیگر بیشتر دچار سایش شود، باعث میشود خودرو هنگام ترمز به یک سمت سوق داده شود. همچنین امروزه در بیشتر خودروهای جدید لنتهای ترمز دارای سنسورهای سایشی هستند. در این خودروها چراغی تعبیه میشود که به این سنسورهای سایش متصل هستند و هنگام روشن شدن آنها میتوان به فرسودگی و خرابی لنت ترمز عقب پی برد.
انحراف انتهای خودرو به سمت پایین یا راست هنگام ترمز گرفتن در سرعتهای بیشتر از ۱۰۰ کیلومتر نیز از دیگر علائم خرابی لنت ترمز است. با مشاهده این علائم میتوانید به خرابی لنت عقب پی برده و پس از بررسی قیمت لنت ترمز اقدام به تعویض آن کنید.
نشانه های تمام شدن لنت ترمز عقب
یکی از واضحترین علائم تمام شدن لنت عقب، ایجاد صدای سوت حین ترمز گرفتن است. اگر پس از ترمز گرفتن، خودرو دیرتر از قبل متوقف شود،میتوانید آن را نشانهای از تمام شدن لنت بدانید. ساییده شدن لنت ترمز نیز باعث میشود ترمزگیری با سرعت کمتری انجام شود. از دیگر علائم تمام شدن لنت که نمیتوان آن را نادیده گرفت، میتوان به متوقف نشدن خودرو اشاره کرد. اگر با فشار دادن پدال ترمز، خودرو شما همچنان به حرکت ادامه دهد، میتوانید آن را علامتی مبنی بر تمام شدن لنت عقب در نظر بگیرید. تعدادی از این نشانهها عبارتند از:
- لرزیدن فرمان حین ترمز گرفتن
- بوی سوختگی لنت
- انحراف خودرو به راست یا چپ
- سفت یا شل شدن پدال ترمز نسبت به قبل
- صدای جیغ لنت هنگام ترمز گرفتن
- کاهش بیدلیل روغن ترمز در مخزن
- روشن شدن آمپر ترمز
زمان تعویض لنت ترمز عقب
اگر میخواهید خودرو شما عملکرد طبیعی خود را حین ترمز گرفتن حفظ کند، باید لنت ترمز آن را در زمان مناسب تعویض کنید. در حالت کلی زمان تعویض لنت ترمز عقب، به چگونگی استفاده راننده از ماشین دارد؛ اما با شناخت علائم خرابی یا تمام شدن لنت عقب میتوانید بهترین زمان برای تعویض این قطعات را بیابید. بهتر است پس از طی هر 7۰،۰۰۰ کیلومتر، یکبار لنت ترمز را عوض کنید. همچنین زمان تعویض برای لنتهای جلو و عقب متفاوت است و لنتهای جلو معمولاً زودتر از لنتهای عقب تمام میشوند. تعدادی از عواملی که در زمان تعویض لنت ترمز تاثیر دارند، عبارتند از:
- جنس و کیفیت لنت: اگر لنتهای ترمز عقب شما کیفیت بالایی داشته باشند، طول عمر بالاتری هم خواهند داشت و نیازی به تعویض زود به زود نخواهید داشت.
- میزان سنگینی خودرو: یکی از عوامل موثر بر خرابی لنت ترمز که منجر به تعویض زود به زود آنها میشود، سنگین بودن خودرو است. هر چه وزن خودرو بیشتر باشد، لنتها فشار بیشتری را تحمل میکنند.
- میزان و نوع ترمزگیری: گرفتن ترمزهای شدید و زیاد باعث خرابی لنت ترمز میشود.
- نوع استفاده از خودرو: به عنوان مثال طول عمر لنت ترمز خودروهایی که بارهای سنگین حمل میکنند نسبت به خودروهای شخصی، کمتر خواهد بود و باید آنها را زود به زود تعویض کرد.
- نوع جاده: رانندگی زیاد در جادههای ناهموار که باعث میشود ترمز زیادی بگیرید، فاصله زمانهای تعویض لنت ترمز را کاهش میدهد.
- ترافیک و مسیر: رانندگی زیاد در ترافیک به معنای ترمزگیری زیاد و خرابی لنت ترمز است.
- سرعت رانندگی: افرادی که با سرعت بالایی رانندگی میکنند و باید ترمزهای شدید و سریع بگیرند، میبایست طی مدت زمان کوتاهی لنت ترمز را تعویض کنند.
علت زود تمام شدن لنت ترمز عقب
یکی از دلایل زود تمام شدن لنت عقب، استفاده همزمان از پدال گاز و ترمز است. فشار دادن پدال ترمز در سرعتهای بالا هنگامی که پا روی پدال گاز است، باعث میشود لنتها به هم ساییده شده و لنت ترمز عقب تمام شود.
همچینن رانندگی با سرعت زیاد هم میتواند یکی از علتهای زود تمام شدن لنت ترمز باشد. سرعت بالا باعث اعمال فشار مضاعفی به لنتهای ترمز شده و منجر به سایش و در نهایت فرسودگی آنها میشود. پس اگر با سرعت بالا آن هم به مدت طولانی رانندگی میکنید، باید بدانید لنت ترمز عقب خودروتان زودتر تمام خواهد شد. رانندگی در مسیرهای پر ترافیک که باعث میشود به صورت مکرر ترمز بگیرید نیز لنتهای ترمز را زودتر تمام میکند.
معیوب یا کج شدن روتور لنتهای ترمز به وسیله برخورد با روتور باعث توقف ماشین میشوند. حال اگر این روتور که جایگاه مهمی در سیستم ترمز دارد، خراب باشد، میتواند باعث تمام شدن لنت عقب شود.
تصادفهای رانندگی و کهنگی وسایل نقلیه از عواملی هستند که باعث خرابی روتور و در نتیجه تمام شدن زودتر از موعد لنتهای ترمز عقب میشوند. پس اگر احساس میکنید لنتهای ترمز خودروتان خیلی زود تمام میشود و هیچ ایرادی در بخشهای دیگر خودرو وجود ندارد، میتوانید سلامت روتور را بررسی کنید.
عمر مفید لنت ترمز عقب
تمام شدن لنت عقب عموماً هر 70.000 الی 100.000 کیلومتر اتفاق میافتد و به دلیل فشار کمتری که نسبت به لنت ترمز جلو تحمل میکند، طول عمر بیشتری دارد. عمر مفید لنت ترمز به عواملی از جمله میزان استفاده از خودرو، چگونگی استفاده از خودرو، تعداد سرنشینان و کیفیت لنتهای اولیه بستگی دارد. لنتهای ترمز خودروی افرادی که با احتیاط رانندگی کرده و نکات مهم در مورد جلوگیری از تمام شدن و خرابی لنت ترمز را رعایت میکنند؛ طول عمر بالاتری خواهند داشت. همچنین هنگام خرید لنت ترمز از فروشگاه معتبر لنتام ، میتوانید کالایی با طول عمر بالا تهیه نمایید.
سخن پایانی
خرابی لنتهای ترمز عقب یکی از عوامل موثر در بروز حوادث ناگوار رانندگی محسوب میشود. باتوجه به علائمی مانند کاهش سرعت ترمزگیری، انحراف خودرو به یک سمت و سفتی و شلی بیش از حد پدال ترمز، میتوانید به اتمام لنت ترمز پی برده و اقدام به تعویض آن کنید. همچنین از عوامل موثر بر تعیین زمان تعویض لنت ترمز میتوان به میزان سنگینی خودرو، کیفیت لنت ترمز، ترافیک، سرعت بالا و نوع جاده اشاره کرد. رانندگی زیاد در مسیرهای پر ترافیک و سرعت زیاد، درصد تمام شدن لنت عقب را افزایش میدهد.
سوالات متداول
1) نشانه تمام شدن لنت عقب چیست؟
از نشانههای تمام شدن لنت عقب میتوان به لرزیدن فرمان هنگام ترمزگیری، بوی سوختگی لنت، انحراف خودرو به راست یا چپ، سفتی یا شل فرمان، صدای سوت لنت، کاهش بیدلیل روغن ترمز در مخزن و روشن شدن آمپر ترمز اشاره کرد.
2) زمان تعویض لنت ترمز عقب به چه عواملی بستگی دارد؟
زمان تعویض لنت ترمز به جنس و کیفیت لنت، میزان سنگینی خودرو، نوع استفاده از خودرو، نوع جاده و سرعت رانندگی بستگی دارد.
3) علت زود تمام شدن لنت عقب چیست؟
استفاده همزمان از پدال گاز و ترمز در سرعت بالا، رانندگی در مسیرهای پرترافیک و خرابی روتور از علل زود تمام شدن لنت عقب هستند.
4) عمر مفید لنت ترمز عقب چقدر است؟
عمر مفید لنت ترمز عقب به نحوه رانندگی، سرعت و… بستگی دارد.