علائم خرابی لنت ترمز میتوانند بسیار زیاد باشند اما اگر به موقع به آنها رسیدگی نشود، قطعا میتوانند تاثیر منفی روی عملکرد سیستم ترمز خودرو گذاشته و امنیت راننده و سرنشینان خودرو را به خطر بیندازد.
در این مقاله از لنتام، 12 نشانه و علائم خرابی لنت ترمز را با هم بررسی خواهیم کرد. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، باید در اولین فرصت به یک تعمیرکار متخصص مراجعه کنید تا لنتهای ترمز خودرو را بررسی و در صورت لزوم آنها را تعویض کنید.
لنت ترمز چیست و انواع آن کدامند؟
لنت ترمز یک قطعه مهم در سیستم ترمز خودرو است که وظیفه تولید اصطکاک لازم برای توقف خودرو را بر عهده دارد. لنتهای ترمز به طور معمول در هر دو چرخ جلو و عقب خودرو نصب میشوند و در فرآیند ترمز کردن، اصطکاک لازم را با دیسک ترمز ایجاد میکنند. با ایجاد اصطکاک، انرژی حرکتی خودرو کاهش یافته و خودرو متوقف میشود.
به دلیل استفاده مداوم و ایجاد اصطکاک، لنتهای ترمز ممکن است فرسوده شوند و نیاز به تعویض پیدا کنند. بنابراین، نگهداری و تعویض منظم لنتهای ترمز از اهمیت بالایی برخوردار است تا در طولانیمدت عملکرد سیستم ترمز خودرو دچار اختلال نشود.
انواع لنت ترمز
لنتهای ترمز در انواع دیسکی و کفشکی موجود هستند که در ادامه، به بررسی مشخصات آنها میپردازیم:
لنت ترمز دیسکی
از نظر ظاهری، این نوع از لنتها دارای شکل تخت هستند و کاربرد آنها در ترمزهای دیسکی است. هنگامی که ترمزگیری انجام میشود، لنت به دیسک میچسبد و سبب کاهش سرعت میشود.
لنت ترمز کشفکی
کاربرد این نوع از لنتها، ترمزهای کاسهای و از نظر ظاهری، دارای قوس و خمیدگی هستند. محل قرارگیری این نوع از لنتها درون کاسه چرخ است و امروزه از آن در خودروهای نسبتا ارزانقیمت و اقتصادی بر روی چرخ عقب استفاده میشود.
انواع جنس لنت ترمز
در بخش قبل با انواع لنت ترمز آشنا شدید. لازم است بدانید لنتهای ترمز از جنسهای مختلفی ساخته میشوند که در این قسمت به بررسی آنها میپردازیم:
لنت ترمز سرامیکی
لنتهای ترمز سرامیکی از جمله باکیفیتترین لنتهای ترمز به شمار میروند که در تولید آنها از مواد غیر سمی و طبیعی استفاده میشود. عملکرد این نوع از لنتها، در شرایط آب و هوایی مختلف، دچار تغییر نمیشود. همچنین در مقایسه با سایر لنتها، از ویژگیهایی نظیر پایداری و دوام بالا برخوردار هستند.
لنت ترمز آزبستی
لنتهای ترمز اولیه از جنس آزبست تولید و به بازار عرضه میشدند. به دلیل بالا بودن گیرایی این ماده، خودرو به راحتی متوقف میشد اما از آنجایی که آزبست یک ماده سمی و سرطانزا است، در هنگام ترمزگیری، به راحتی میتواند وارد سیستم تنفسی افراد شود و آنها را به انواع سرطان مبتلا کند. ازاینرو، شاهد کاهش استفاده از آزبست در تولید لنت ترمز هستیم.
لنت فلزی
در تولید این نوع از لنتها از فلز استفاده میشود به همین دلیل در مقایسه با سایر مدلها، در هنگام گرفتن ترمز تولید سر و صدا میکنند. همچنین به دلیل جنس تمامفلزی، عملکرد آنها در صورتیکه لنت گرم شود بسیار بهتر است. مشکل این نوع از لنتها این است که در صورت داغ شدن بیش از حد لنت، عملکرد آن دچار اختلال میشود. همچنین در شرایط آب و هوایی مختلف، عملکرد آن غیر پایدار میگردد.
لنت نیمه فلزی
در تولید این نوع از لنتها، از ترکیب مواد سایشی استفاده میشود. لنت نیمه فلزی در هنگام گرفتن ترمز، میتواند سر و صدای بسیار زیادی ایجاد و بوی نامطبوعی از خود منتشر کند. در کنار این نقطه ضعف، بزرگترین نقطه قوت آنها را باید گیرایی بالای آن دانست. در کل باید گفت با وجود ویژگیهایی که این لنت ترمز دارد، استفاده از آن در بسیاری از کشورهای پیشرفته رایج نیست.
تا به این بخش از مقاله، با انواع لنت ترمز و جنسهای مختلف آن آشنا شدید. در ادامه، به شما خواهیم گفت که چه عواملی میتوانند باعث کوتاه شدن عمر لنت ترمز شوند.
چه عواملی سبب کاهش عمر لنت ترمز میشوند؟
لنت ترمز، همانند سایر قطعات مصرفی در خودروهای سواری، دارای عمر مفید است و در صورت به پایان رسیدن عمر مفید، نیاز به تعویض پیدا میکنند. با این حال، عواملی وجود دارند که به طور مستقیم میتوانند سبب کاهش عمر مفید لنت ترمز شوند. برخی از این عوامل عبارتند از:
رانندگی مداوم در ترافیک
اگر به طور مدام در محلهای پرترافیک رانندگی میکنید و به طور مکرر ترمز میگیرید باید بدانید که عمر مفید لنت ترمز شما، زودتر از حالت عادی به پایان میرسد. همچنین رانندگی در مسیرهایی که دارای دوربرگردان یا چراغ راهنمایی و رانندگی نیز هستند، میتواند عملکرد ترمز و لنت را تحت تاثیر قرار دهند.
عادات و سبک غلط رانندگی
رانندگی با سرعت بسیار بالا و یا در جادههایی که دارای سرپایینی و سربالایی هستند، منجر به کاهش عمر مفید لنت ترمز میشود. برای جلوگیری از این مشکل، حتیالامکان با سرعت مطمئن رانندگی کنید تا نیاز به ترمز شدید و ناگهانی نداشته باشید.
حمل بار و سرنشین زیاد
وارد کردن فشار بیش از حد به خودرو نظیر حمل بار در صندوق عقب یا سوار کردن مسافر بیش از ظرفیت خودرو، میتواند در هنگام گرفتن ترمز، فشار بسیار زیادی به لنت ترمز وارد کرده و سبب فرسوده شدن آن شود.
همانطور که مشاهده کردید، این اقدامات میتوانند سبب کاهش عمر مفید لنت ترمز شوند. بنابراین توصیه میکنیم با اصلاح سبک و شیوه رانندگی، از لنت ترمز خود محافظت کنید.
علت های خرابی لنت ترمز
در ادامه این بخش، قصد داریم به بررسی علائم خرابی لنت ترمز و تأثیر آن بر عملکرد سیستم ترمز خودرو بپردازیم. شما به عنوان راننده یک خودرو با شناخت دقیق این علل، قادر خواهید بود تا به موقع اقدامات لازم را برای تعمیر و تعویض لنتهای ترمز خودروی خود انجام دهید:
سوت کشیدن لنت
اگر به هنگام فشردن پدال ترمز، صدای سوت کشیدن لنت را شنیدید بدان معناست که لنت ترمز خودروی شما فرسوده شده و در هنگام ترمزگیری به دیسک میچسبد. صدای سوت کشیدن لنت همچنین میتواند ناشی از استفاده از لنتهای بیکیفیت نیز باشد. در هر صورت، اگر این مشکل برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، باید لنت ترمز خودروی را تعویض کنید. برای بررسی لنت ترمز خودرو، میتوانید چرخها را باز کرده و فاصله میان لنت و دیسک را بررسی کنید. اگر این فاصله بیش از 6mm باشد، لنت فرسوده شده و نیاز به تعویض دارد.
شنیدن صدای خرخر
شنیدن صدای خرخر از لنت میتواند یکی از علائم خرابی لنت ترمز باشد. هنگامیکه دیسک ترمز با قطعه بالایی لنت که از جنس فلز است برخورد پیدا میکند، صدای خرخر به گوش شما میرسد. در چنین وضعیتی، باید اقدام به تعویض لنت ترمز کنید. عدم توجه به این صدا، سبب وارد آمدن آسیب جدی به ترمز شده و شما را متحمل هزینه تعمیرات خواهد کرد.
ساییده شدن لنت
بر اساس اینکه لنت ترمز خودروی شما، از چه کیفیت ساختی برخوردار است و از چه متریالی در ساخت آن استفاده شده، طول عمر آن میتواند متفاوت باشد. از آنجایی که لنت ترمز، یکی از قطعات مصرفی خودرو محسوب میشود بنابراین پس از تمام شدن عمر مفید، دچار ساییدگی شده و نیاز به تعویض پیدا میکند. بدیهی است که عدم توجه به این امر، سبب خراب شدن دیسک خواهد شد.
انحراف خودرو هنگام ترمز گرفتن
اگر در هنگام گرفتن ترمز، خودروی شما به یک سمت کشیده و یا منحرف میشود، نشاندهنده این است که عمر لنت ترمز به پایان رسیده و نیاز به تعویض دارد. کم شدن باد تایر، خرابی جلوبندی و یا ساییدگی در لاستیک نیز میتواند منجر به انحراف خودرو شود اما اگر اطمینان داشتید که این موارد در انحراف خودرو دخیل نیستند بنابراین باید اقدام به تعویض لنت ترمز نمایید.
پایین رفتن غیرمعمول پدال
یکی دیگر از علائم خرابی لنت ترمز میتواند پایین رفتن پدال به صورت غیرمعمول باشد. هنگام فشردن پدال ترمز، اگر احساس کردید که پدال، بیش از حالت عادی پایین میرود، بدان معناست که لنتها دچار ساییدگی شدهاند. همچنین پایین رفتن غیرمعمول پدال میتواند یکی از نشانههای وجود نقص در سیستم هیدرولیک خودرو نیز باشد بنابراین باید سیستم ترمز خودرو را از نظر روغنریزی بررسی کنید.
روشن شدن چراغ روغن ترمز
هنگامیکه سطح روغن ترمز در خودرو، به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند، چراغ ترمز روشن میشود. در برخی مواقع، علت روشن شدن این چراغ، میتواند ساییدگی و یا تمام شدن لنت ترمز نیز باشد زیرا رابطه مستقیمی میان ضخامت لنت ترمز و روغن ترمز وجود دارد.
روشن شدن چراغ ترمزدستی هنگام حرکت
چنانچه در هنگام حرکت خودرو متوجه شدید که چراغ ترمزدستی روشن است، این موضوع میتواند یکی از علائم خرابی لنت ترمز باشد.
شنیدن صدای ضربه هنگام ترمز گرفتن
اگر در هنگام گرفتن ترمز، صدای ضربه از لنت به گوش برسد، بدان معناست که لنت ترمز خراب شده است.
عدم توقف خودرو
یکی دیگر از علائم خرابی لنت ترمز یا تمام شدن لنت، میتواند عدم توقف خودرو در هنگام فشردن پدال ترمز باشد.
چرب شدن لنت ترمز
لنتهای ترمز در برخی مواقع، کارایی و عملکرد خود را به دلیل نشت روغن و چرب شدن از دست میدهند. در صورتی لنت ترمز چرب شده باشد در ابتدا به کمک برس و حلال، لنت را از هرگونه آلودگی و چربی پاک کنید. در صورتی که مشکل برطرف نشد باید در اولین فرصت اقدام به تعویض لنت نمایید تا از مشکلات احتمالی و آسیب دیدن سیستم ترمز جلوگیری کنید.
ضربه زدن پدال ترمز
لرزش و ضربه پدال ترمز در هنگام ترمزگیری یکی از علائم خرابی لنت ترمز و دیسک است. با این حال، باید توجه داشته باشید که این لرزش در خودروهایی که سیستم ABS دارند، امری طبیعی است.
کیفیت پایین لنت ترمز دلیل اصلی خراب شدن لنت ترمز
به عنوان یکی از دلایل مهم در خرابی لنت ترمز، باید به پایین بودن کیفیت لنت ترمز اشاره کنیم. در تولید لنتهای ترمز نامرغوب از مواد اولیه نامناسب استفاده میشود. همچنین فرایند طراحی و تولید آن، در بسیاری از مواقع دارای نقص است که به طور مستقیم سبب کاهش عمر مفید و اختلال در عملکرد آنها میشود.
در صورتی که از لنتهای ترمز با کیفیت پایین استفاده کنید، ممکن است با مشکلات زیر روبهرو شوید:
- فرسودگی سریع لنت ترمز
- عملکرد نامناسب سیستم ترمز
- شنیدن صداهای غیر عادی
برای جلوگیری از بروز این مشکلات، توصیه ما این است که لنت ترمز خودروی خود را همواره از برندهای مطرح با تضمین کیفیت و اصالت خریداری کنید.
خرید و قیمت لنت ترمز با کیفیت از لنتام
لنتهای ترمز یکی از قطعات حساس در سیستم ترمز هستند بنابراین انتخاب لنتهای با کیفیت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. همانطور که مشاهده کردید، در این مقاله به بررسی علائم خرابی لنت ترمز پرداختیم. باید گفت استفاده از لنتهای بیکیفیت و نامرغوب نقش زیادی در خراب شدن لنت ترمز ایفا میکنند. بنابراین اهمیت دارد تا با در نظر گرفتن موارد زیر، بهترین و با کیفیتترین لنت ترمز را برای خودروی خود انتخاب کنید.
- جنس لنت: انتخاب جنس لنت مناسب بر اساس نیازهای خودرو و همچنین سبک رانندگی شما از اهمیت زیادی برخوردار است.
- نوع خودرو: لنت ترمز، بر اساس نوع خودرو میتواند متفاوت باشد. شما باید بر اساس نوع خودروی خود، لنت ترمز مناسب را انتخاب کنید.
- برند تولیدکننده: برندهای مطرح و شناختهشده، در تولید لنتهای خود از متریال مرغوب استفاده میکنند. بنابراین محصولات تولیدشده توسط آنها از کیفیت ساخت و عمر بالایی برخوردار هستند.
- دریافت مشاوره و مطالعه نظرات مشتریان: قبل از خرید لنتهای ترمز با کیفیت، میتوانید نظرات و توصیههای مشتریان را درباره برندها و محصولات مختلف مطالعه کنید. این نظرات میتوانند به شما در انتخاب بهترین گزینه کمک کنند.
لنتام یکی از شرکتهای مطرح و مورد اعتماد در زمینه عرضه و فروش انواع لنتهای ترمز با کیفیت به شمار میرود. مجموعه ما با دارا بودن سابقهای درخشان در این حوزه، کلیه محصولات خود را با تضمین کیفیت و قیمت به شما همراهان گرامی عرضه مینماید.
پیش از خرید لنت ترمز از لنتام، شما میتوانید محصولات مختلف را بررسی و آنها را از نظر قیمت و مشخصات با هم مقایسه کنید. نکته قابل توجه آن است که قیمت لنتهای ترمز بسته به مدل و نوع خودرو، جنس لنت و برند تولیدکننده متفاوت است. ازاینرو شما عزیزان میتوانید به منظور دریافت مشاوره رایگان پیش از خرید و یا کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت سفارش یا محصولات با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.