گاهی اوقات هنگام رانندگی متوجه میشوید که پس از ترمز گرفتن، فرمان خودرو شما میلرزد. میتوان گفت یکی از ایرادات شایع در خودروها، لرزش فرمان هنگام ترمز گرفتن است. علت لرزش فرمان خودرو زمان ترمز گرفتن، میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که باید هرچه سریعتر به آن رسیدگی کنید تا از بروز مشکلات و خسارات بیشتر جلوگیری به عمل آید. در ادامه اطلاعات بیشتری در این خصوص، به منظور پیشگیری از بوجو آمدن مشکلات مختلف برای خودروتان، ارائه میشود.
مهمترین دلیل لرزش فرمان خودرو در هنگام ترمزگیری چیست؟
از مهمترین دلایل لرزش فرمان هنگام ترمزگیری، میتوان به موارد زیر اشاره کرد. اما دقت داشته باشید که هیچ یک از این ایرادات تنها زمان فشردن ترمز موجب لرزش فرمان نمیشوند.
1.تأثیر لنتها بر لرزش فرمان
به دلیل استفاده زیاد از ترمز هنگام رانندگی، لنتهای ترمز بسیار سریع فرسوده میشوند؛ بنابراین سعی کنید برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به دیسکها و لرزش فرمان، حتما سالی یک بار بازرسی سیستم، لنت ترمز و دیسک را انجام دهید.
2.عییب در دیسکهای ترمز
وجود مشکل در دیسکهای ترمز یا به اصطلاح تاب برداشتن، یکی از علل لرزش فرمان خودرو زمان ترمز گرفتن، است. به علت زیاد ترمز گرفتن، صفحه فلزی دیسک ترمز داغ میشود و پس از سرد شدن سریع این قطعه تاب برمیدارد. به این ترتیب با از دست رفتن کارایی ترمز، هنگام ترمز گرفتن، با سروصداهای شدید و لرزش روبهرو خواهید شد که با کمک دیسک تراش میتوانید به راحتی این مشکل را رفع کنید.
سطح دیسک هنگام اصطکاک دچار خوردگی میشود، به این ترتیب سطح دیسک در اثر اصطکاک و تولید گرما تاب برمیدارد و ضخامت آن کاهش مییابد؛ بنابراین تاب داشتن دیسک ترمز موجب میشود که بین لنتها و دیسک اتصال مناسب وجود نداشته باشد. در نهایت موجب ایجاد صدا و لرزش میشود که این لرزش به واسطه اتصالات به فرمان منتقل خواهد شد.
3.خرابی کالیپر ترمز
با استفاده از کالیپرها لنتهای ترمز به روتورها متصل میشوند و وظیفه آن ایجاد اصطکاک بین روتور و لنتها است. لرزشهای فرمان خودرو ممکن است به کالیپر ترمز و لنت آن فشار وارد کنند و به این صورت با به وجود آمدن مشکل برای کالیپرها، بین روتورها و لنتها تماس یکنواختی برقرار نمیشود و این باعث ایجاد لرزش روی فرمان خودرو خواهد شد.
4.مستهلک شدن روتورهای ترمز
ممکن است علت لرزش فرمان خودرو زمان ترمز گرفتن، ناشی از مستهلک شدن روتورها باشد. فرایند ترمزگیری به این صورت است که با فشار دادن پدال ترمز، لنت ترمز به دیسکها میچسبد و به این ترتیب در اثر اصطکاک با هر بار ترمزگیری روتورها مقدار زیادی گرما را تلف میکند و این موجب کاهش ضخامت روتورها و لرزش آنها هنگام ترمز گرفتن میشود.
5.بالانس نبودن چرخها
در صورتی که چرخهای خودرو تعادل نداشته باشند و به اصطلاح از حالت بالانس خارج شوند، فشار ماشین روی آنها نامتعادل خواهد شد. به این صورت لرزش محسوسی در فرمان خودرو و حتی گاهی در کابین خودرو احساس میشود.
6.مشکلات سیستم تعلیق
سیستم تعلیق خودرو مانع لرزش شما و انتقال ارتعاشات جاده به اتاق و سرنشینان میشود. سیستم تعلیق ممکن است در اثر برخورد به دستاندازها و چالهها دچار اختلال شود و از حالت تراز درآید؛ بنابراین علت لرزش فرمان خودرو زمان ترمز گرفتن، میتواند ناشی از خرابی سیستم تعلیق باشد که تشخیص این کار با یک مکانیک حرفهای است. خرابی جلوبندی و سیستم تعلیق ارتباط نزدیکی با سیستم فرمان دارد و لرزش فرمان در سرعتهای بالا ممکن است ناشی از معیوب بودن جلوبندی و سیستم تعلیق خودرو باشد.
عدم تنظیم فرمان در صورتی که فرمان تنظیم شده باشد، دهانه چرخهای عقب و جلوی خودرو هماندازه خواهند بود؛ بنابراین لرزش فرمان ممکن است ناشی از آن باشد. علاوه بر أن بهتر است سالی یکبار تنظیم فرمان را انجام دهید تا منجر به مشکلات جدیتری نشود.
7.شکستگی دسته موتور
خودروسازان با به کار بردن دسته موتور به دنبال تحمل وزن موتور و کنترل ارتعاشات موتور به داخل خودرو هستند. با شکستن دسته موتور لرزشهای شدیدی در خودرو حس میشود و با ترمز گرفتن، این لرزشها پرتابیتر و شدیدتر به داخل اتاق منتقل میشوند.
8.خرابی سیبک
چرخش فرمان از طریق ارتباط سیبک با چرخها ایجاد میشود به عبارتی فرمانپذیری خودرو به عملکرد سیبک بستگی دارد. سیبک یک کره فلزی به همراه بازو است که اگر خراب شود، لرزش فرمان را به دنبال خواهد داشت.
9.سفت شدن پدال ترمز
پدال ترمز در حالت طبیعی با فشاری معمولی حرکت میکند، اما اگر پدال ترمز خودرو شما سفت شده باشد میتواند علت لرزش فرمان خودرو زمان ترمز گرفتن باشد.
چگونه میتوان مشکل لرزش فرمان خودرو در زمان ترمزگیری را رفع کرد؟
عدم اتصال صحیح روتور میتواند یکی از دلایل لرزش فرمان خودرو باشد. این مسئله باعث میشود لنت با بخشی از روتور ارتباط داشته باشد و با بخش دیگر هیچ تماسی برقرار نکند؛ به این ترتیب لرزش فرمان خودرو را به دنبال خواهد داشت. برای رفع این مشکل باید به یک مکانیک حرفهای مراجعه کنید تا با گشتاور استاندارد روتور، مشکل را حل کند.
تاب برداشتن روتور، علت اصلی لرزش فرمان هنگام ترمز گرفتن است. مکانیک میتواند با چرخش روتور و بررسی سطح آن، این موضوع را شناسایی کند. روتور در حالت عادی باید بدون هیچ مشکلی بچرخد و هیچ مقاومتی از خود نشان ندهد.
در صورتی که لرزش فرمان هنگام ترمزگیری به دلیل محکم بستن روتور باشد، شما میتوانید این موضوع را نادیده بگیرید؛ اما چنانچه به دلیل شل بستن مهره و پیچها در سیستم ترمز باشد، ممکن است مشکلات جدیتری را به دنبال داشته باشد. در نتیجه برای جلوگیری از آسیب رسیدن به مهرهها، پیچها، کالیپرها و لنتهای ترمز در اثر ارتعاشات، باید به فکر تعمیر آن باشید تا مانع هزینههای گزاف بعدی شیود.
برای جلوگیری از فرسودگی لنتهای ترمز سعی کنید با رعایت محدوده سرعت، با ترافیک هم گام باشید. با این کار شما به کاهش اصطکاک و فرسایش کمک کردهاید که این خود نقش مهمی در حفظ سلامت لنت و دیسکها دارد. عادتهای بد رانندگی نظیر ترمز گرفتن در آخرین دقایق را ترک کنید؛ زیرا این کار به مرور موجب از بین رفتن دیسک ترمز میشود.
هچنین هنگام شستوشوی خودرو به موتور مهلت دهید تا به دمای نرمال برسد؛ زیرا ریختن آب روی دیسک موتور در حالت داغ، باعث تاب برداشتن آن میشود و در نتیجه همه این موارد میتواند لرزش فرمان را به دنبال داشته باشد.
چه زمانی باید برای برطرف کردن لرزش فرمان خودرو اقدام کرد؟
هنگامی که متوجه لرزش فرمان خودرو در زیر دستانتان میشوید و به عبارتی فرمان میزند، سعی کنید در اسرع وقت به مکانیک مراجعه کنید تا علت آن را شناسایی کرده و به رفع مشکل بپردازد. شما با انجام این عمل هم ایمنی خود و سرنشینان و خودروهای دیگر را تامین کردهاید و هم در هزینههای خود صرفهجویی میکنید.
چند نکته کلیدی درباره لرزش پدال و فرمان خودرو
اگر پیچهای دیسک به صورت یکنواخت محکم شده باشند، بهتر است به تعمیر آنها بپردازید؛ زیراعدم رفع این ایراد ممکن است هزینههای تعمیر را چند برابر کند.
- رانندگی با خودرو در صورتی که پیچهای تایر شل باشند و فرمان لرزش داشته باشد، بسیار خطرناک است.
- در صورت تاب خوردگی دیسک ترمز، شما میتوانید تعمیر آن را تا حدودی به تعویق بیندازید، اما اگر زیاد طول بکشد سایر اعضای خودرو نیز آسیب میبینند و موجب افزایش هزینههای تعمیر میشود.
- به طور کلی سعی کنید برای جلوگیری از آسیبهای جبران ناپذیر به سیستم ترمز و افزایش هزینههای تعمیر، در اسرع وقت به تعمیر خودرو خود بپردازید.
اهمیت انتخاب لنت ترمز با کیفیت
خرید لنت ترمز از تصمیمات بسیار مهم برای ایمنی و عملکرد خودرو است؛ بنابراین هنگام خرید باید به کیفیت و قابل اطمینان بودن آن دقت کنید. این قطعه نقش بسیار مهمی در علت لرزش فرمان خودرو زمان ترمز گرفتن و تضمین ایمنی دارد. با انتخاب لنت ترمزی مقاوم و با دوام در برابر حرارت، میتوانید شاهد عملکرد ثابت و نرم ترمز باشید.
حتماً این نکته مد نظر شما باشد که لنت ترمز باید با مدل و سال خودروی شما سازگاری داشته باشد. پیش از خرید حتماً از یک متخصص خودرو بخواهید تا شما را راهنمایی کند و سعی کنید از مارکهای معتبری که به تولید لنت ترمز با کیفیت بالا میپردازند، خرید کنید تا ایمنی و عملکرد مطلوب خودروی خود را تضمین کرده باشید.
کیفیت مواد اولیه به کار رفته در ساخت لنت ترمز و نوع وسیله نقلیه در قیمت لنت ترمز دخیل هستند؛ بنابراین لنتهای ترمز برندهای معتبر و ساخته شده از مواد درجه یک، برای وسایل نقلیه لوکس، گرانتر از لنت ترمزهای با کیفیت پایینتر و وسایل نقلیه ارزانتر هستند. فروشگاه لنتام با سالها سابقه در خصوص فروش آنلاین لنت ترمز است که شما میتوانید برای خرید لنت ترمز از برندهای معتبر داخلی و خارجی ارائه شده توسط این فروشگاه، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
سوالات متداول
-
علت لرزش فرمان پراید چیست؟
پراید از نظر جلوبندی و کیفیت ساخت یک خودروی بسیار ضعیف است؛ بنابراین تمام دلایل لرزیدن فرمان در این خودرو بیشتر مشاهده میشود. پس در صورت مشاهده چنین مشکلی حتماً به مکانیک حرفهای مراجعه کنید.
-
علت لرزش فرمان خودرو در سرعت ۱۴۰ کیلومتر بر ساعت چیست؟
اگر هنگام رانندگی در سرعتهای زیاد با لرزش فرمان مواجه شدید، ممکن است ایراد از سیبکها، تنظیم نبودن چرخها، ساییدگی لاستیک یا نقص در جلوبندی خودرو باشد.
-
علت لرزش فرمان خودرو در سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت چیست؟
اگر خودروهای مدل بالا در سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت دچار لرزش فرمان شد، احتمالاً مشکل از میل فرمان، جلوبندی، سیستم ترمز، دیسکها و یا چرخها باشد. البته لرزش فرمان در خودروهایی مانند پراید با این سرعت طبیعی است.